Parhaat vertaislainat vuonna 2020

Viime aikoina vertaislainoista on kasvanut yhä suositumpi tapa lainata rahaa. Vertaislainan toimintaperiaate on yksinkertainen: yksityishenkilöt antavat lainaa toisille yksityishenkilöille Suomessa. Toiminnan mahdollistajana ovat eri rahoituslaitokset, jotka tarjoavat alustan lainaamiselle. Suomessa vertaislainaaminen on vasta saamassa jalansijaa, kun ulkomailla se puolestaan on jo vakiinnuttanut asemansa lainamarkkinoilla. Lainan korko vertaislainassa saattaa olla matalampi kuin pikavipeissä, mutta myös poikkeuksiakin löytyy. Siksi on tärkeää, että lainaan tutustutaan tarkkaan ennen sen ottamista.

Sisällysluettelo

Hyvä tietää vertaislainasta

Lainanhakijan näkökulmasta vertaislaina antaa lisää mahdollisuuksia lainansaamiseen. Nimestään huolimatta vertaislaina on kuin mikä tahansa muukin laina, ja sitä saadakseen luottotietojen on oltava kunnossa, eikä lainan saaminen maksuhäiriömerkinnän kanssa ole mahdollista. Vertaislaina sopiikin siis parhaiten uusia lainakokemuksia metsästäville henkilöille, jotka haluavat lainalleen normaaleita lainamarkkinoita halvemman koron. Lainan hakeminen tapahtuu helposti lainanmyöntäjän tarjoamalla verkkohakemuksella. Verkkopankkitunnuksilla tunnistautuminen mahdollistaa lainapäätöksen tekemisen nopeasti. Lainan maksaminen tilille tapahtuu nopeasti.

Vertaislaina antaa myös sijoittajalle mielenkiintoisen mahdollisuuden sijoittaa omia rahojaan. Keskimäärin sijoitetulle rahalle maksetaan kohtuullista tuloa, mutta puolestaan myös riskitkin ovat korkeammat verrattuna muuhun sijoitustoimintaan. Suomessa toimivia vertaislainaamiseen keskittyviä rahoituslaitoksia ovat muun muassa AuroraX, Bondora, Fixura ja Fellow Finance. Näitä myös seuraavaksi tekstissämme esittelemme ja kerromme muun muassa, paljonko lainaa kustakin lainapaikasta on mahdollista saada ja kuinka pitkäksi aikaa. Lisäksi kerromme muuta oleellista lainapaikkoihin liittyen.

Fixura ja Fellow Finance

Fixura tarjoaa lainaa kaipaavalle maksimissaan 10 000 euroa pisimmillään 60 kuukauden ajaksi. Lainaa haetaan Fixuran sivuilta, eikä lainahakemuksen tekeminen vielä sido sinua mihinkään. Halutessasi voit siis tehdä hakemuksen ainoastaan nähdäksesi, millaisella korolla lainaa sinulle tarjotaan. Lainan korko vaihtelee hakijan tietojen perusteella. Nimelliskorko on 6 - 27 % välillä, ja todellinen vuosikorko on maksimissaan 50 %. Pikavippeihin verrattuna laina siis on kilpailukykyinen, ja sitä kannattaa harkita.

Suurempaa lainaa kaipaavan kannattaa kääntyä Fellow Financen puoleen, sillä se tarjoaa lainaa 15 000 euroon saakka. Joustavaa laina-aikaa on mahdollista saada pisimmillään 7 vuotta. Takaisinmaksuaika on joustava, koska halutessaan lainanhakija voi hakea lyhennysvapaata. Lainan maksaminen pois kerralla onnistuu sekin helposti. Fellow Financen myöntämän vertaislainan korko riippuu hakijan tiedoista. Lainan hakeminen on nopeaa ja ilmaista. Lainapäätöksen saa välittömästi, ja laina siirretään hakijan tilille mahdollisimman nopeasti.

AuroraX ja Bondora

Esittelyn seuraava lainapaikka on myös mielenkiintoinen. AuroraX:n kautta on mahdollista saada lainaa enimmillään 10 000 euroa. Mielenkiintoisen lainapaikasta tekee koron määräytyminen. Korko nimittäin määräytyy kysynnän ja tarjonnan sekä hakijan henkilökohtaisten tietojen perusteella. Se siis muistuttaa hyvin pitkälti perinteistä pörssiä. Tämä ei kuitenkaan tee lainan hakemisesta vaikeaa. Lainan hakeminen tapahtuu verkkohakemuksella, ja sen täyttäminen vie noin muutaman minuutin. Lainaa voi hakea jokainen yli 22 -vuotias raha-asiansa hyvin hoitanut henkilö.

Viimeisenä esittelyssä on Bondora, joka tarjoaa maksimissaan 10 000 euron lainaa. Lainan korko määräytyy totuttuun tapaan hakijan tietojen mukaan. Lainahakemuksen täyttäminen on helppoa, ja lainapäätös saadaan parhaimmillaan jopa viidessä minuutissa. Jotta hakemusta pääsee täyttämään, on hakijan ensin tunnistauduttava sähköisesti verkkopankkitunnuksilla palveluun. Yhdellä hakemuksella on mahdollista saada useampi lainatarjous, joista voi valita itselleen sopivimman ja edullisimman. Bondora kertoo palvelussaan olevan sijoittajia jo lähes 50 000.

Ota huomioon ennen lainaamista

Lainan ottamiseen liittyy useita tekijöitä, jotka olisi hyvä miettiä kuntoon ennen lopullisen lainapäätöksen tekemistä. Ensiksi on hyvä miettiä, onko laina todella tarpeen ja mitä lainalla on tarkoitus hankkia. Sen jälkeen kannattaa hieman tarkastella omaa taloudellista tilannetta ja laskea, millä summalla lainaa pystyy vähentämään tulevaisuudessa. Nykyään pienillekin lainoille tarjotaan pitkää laina-aikaa, jolloin kuukausilyhennyksen määrä jää pieneksi. Silloin tosin lainan kokonaishinta kasvaa. Tämä on myös hyvä pitää mielessä.